Ontstaan en oprichting

Het begon allemaal op de wintersportvakantie in januari 1986. In het welbekende café-restaurant “Zur alt’n Brück’n”, in het Oostenrijkse plaatsje Finckenberg, werd onder het genot van een glaasje bier besloten om in de vrije tijd iets te gaan doen onderling. Al snel werd het idee geboren om een joekskapel op te gaan richten.

Op Aswoensdag, 22 februari 1986, was de eerste bijeenkomst in het welbekende café “Klein Egtenray” op de Horsterweg. Hier werden de eerste tonen gespeeld op een oude trompet die Drea in de kroeg had hangen. Verder werd besloten op de eerst volgende zondag,onder leiding van Frenk Hinssen, te beginnen met de theorielessen in het (destijds nog houten) wijkgebouw. Tenslotte wist nog niemand, met uitzondering van Eric Vincken, wat allemaal die bolletjes, streepjes en vlaggetjes etc. voorstelden. Voor sommigen riep de hernieuwde kennismaking met de houten schoolbanken traumatische herinneringen op. Het was de eerste maanden dan ook afzien geblazen om door dit saaie theoretische gedeelte heen te komen. Gelukkig werden op een gegeven moment de instrumenten aangeschaft.

 

 

Biëstig Good

De naam Biëstig Good is afgeleid van “the Beasty Boys”die eind jaren ‘80 een hit hadden met het nummer: We’ve gotta fight for our right to PARTY. De bijbehorende videoclip (zuipende en feestende tieners) verklaart alles.

 

 

Eerste optreden

 

Het eerste optreden vond plaats op 7 september 1986 in de grote feesttent aan de Horsterweg, ter gelegenheid van het 33-jarig bestaan van CV. “D’n Duikelaer”. Ondanks het feit dat we slechts een klein half uurtje bezig waren met repeteren, hadden we al een repertoire van twee nummers. Met behulp van enkele gastmuzikanten (Chrit Verhaegh, Geert Hinssen en Sjraar Janssen) brachten wij met een stevige plankenkoorts de nummers “Wir kommen allen in die Himmel” en “Lang zullen ze leven”. Nadat Wiel Faassen namens de Joekskapel de jubilerende

 

 

Vijf-jarig Jubileum

 

Op een gegeven moment gingen we richting vijf-jarig bestaan van Biëstig Good. Vandaar dat we een nieuwe Statie-foto wilden. Er moesten natuurlijk een aantal beesten bij komen op de foto. Besloten werd om deze foto te maken bij Theo Baetsen. Er werden een aantal gasten tussen de “varkens”gezet, nl. een paard en een koe. Om het vijf-jarig bestaan luister bij te zetten werd besloten tot de aanschaf van een nieuw, herkenbaar tenue. Om dit te bekostigen werd in de zomer van 1991 een loterij georganiseerd. Nadat we zelf nog wat geld hadden bijgelapt konden we ons in het nieuw steken. Dit gebeurde op de “Piekendag” op 1 september 1991.

Het destijds aangeschafte tenue is tot op heden ten dagen ons handelsmerk. De spijkertuinbroek en de rode met witte stippen blouse.